Tonårsyoga – ja, tack!

För två veckor sedan var jag i Uppsala och gick modul 3 i KYF Sveriges barnyogalärarutbildning. Modul 3 fokuserar på yoga för tonåringar (13-16 år) och innan helgen var jag lite nervös. Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. För vad innebär tonårsyoga egentligen? Jag hade en föreställning om att det liknade vuxenyoga, men länge än så hade jag inte reflekterat.

Dock vet jag varför jag vill yoga med tonåringar. Jag har arbetat med barn och unga hela mitt yrkesliv och min drivkraft är ”att vara någon som kan göra en skillnad för någon annan” hur liten eller stor den skillnaden än må vara. Vi vet att aktuell forskning kring ungas livsvillkor visar på att våra tonåringar mår sämre och sämre. Jag tror många av oss vill trycka på pausknappen ibland och jag vill erbjuda den där efterlängtade pausen. Att få chansen att lämna prestationskraven, osäkerheten kring om man duger eller inte och allt det där som just nu känns jobbigt vid dörren om bara för en liten stund.

Jag vill skapa en trygg plats där du kan vara den du är. En trygg, bekväm och lugn plats för våra tonåringar att hämta andan och få en dos av återhämtning. Tonåringar behöver 9-10 timmars sömn varje natt. Tro mig, det är få tonåringar som får det! Att kunna slappna av och ”lugna ner sig” känns självklart, men är inte det. Och det kan jag erbjuda genom tonårsyogan.

I tonårsyogan utforskar vi andetaget och vi använder yogarörelser för att släppa spänningar i kroppen. Yogarörelserna gör oss starka och mer fokuserade, men förbereder oss också för avslappningen. För det, mina vänner, är den bästa delen! Att slappna av och lära sig hur det känns att vara avslappnad är en skön känsla som man vill uppleva igen och igen.

 

 

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *